Drivhus Projectet : Dyrkning af Urter: Sådan gør du
Dyrkning af Urter: Sådan gør du
Normalt klippes krydderurter kun, når der skal laves mad. For at sikre en fortsat forsyning af friske krydderuter fra haven, så er det nødvendigt med en kraftig sommer klipning af krydderurter…
I juli blomstrer krydderurterne og trods det er vældig smukt, så stopper væksten også efter blomstring – og dermed muligheden for at høste friske krydderurter fra haven, til madlavning.
Problemet er dog nemt løst, ved en klipning af ens krydderurter.
Opgaven er nem. Klip alle blomster væk – tag gerne lidt ekstra bladmasse med – derved snydes planten til endnu en vækst. Dermed bliver det muligt at høste friske krydderurter indtil frosten sætter ind – uden at beskadige planten og sætte plante tilbage.
Så ja! Det har altså temmelig afgørende betydning at få foretaget denne sommer klipning af ens krydderurter.
Nogle vil måske sige at det ikke gør meget ved smagen og der fortsat fint kan høstes fra ens krydderurter, uden at klippe blomsterne væk.
At høste fra en krydderuter, som blomstrer – eller er afblomstret – er dog ikke sundt for planten. Og vil blive nogle temmelig kraftigere blade og grene, som høstes. Modsat de små fine og lækre blade. Her kan hverken smag diskutteres eller sundheden for planten. For timian, oregano og rosmarin, gælder det desuden at der IKKE bør høstes efter anden blomstring, som kommer i løbet af september.
Ved senere klipning skabes åbne sår i planten, hvilke kan få planten til at fryse voldsomt tilbage i løbet af vinteren. Og dermed er der stor sandsynlighed for at der årligt skal købes nye krydderurter. Og det er jo bare spild.